Snelle laadtijd, betere website: waarom snelheid telt

Laadsnelheid is een van de belangrijkste factoren voor het succes van een website. Een trage website zorgt voor frustratie bij gebruikers, verlaagt conversieratio’s en kan zelfs je positie in zoekmachines negatief beïnvloeden. In dit artikel lees je we waarom laadsnelheid zo belangrijk is en hoe wij dit voor jouw website kunnen optimaliseren.

Waarom is laadsnelheid belangrijk?

1. Gebruikerservaring

De gemiddelde gebruiker heeft een vrij korte spanningsboog. Studies tonen aan dat een laadtijd van meer dan drie seconden ervoor kan zorgen dat 40% van de gebruikers de pagina verlaat! Een snelle website verhoogt dus de tevredenheid en houdt bezoekers langer vast.

2. Conversieratio’s

Een snelle website leidt tot hogere conversieratio’s. Online retailers zoals Amazon hebben aangetoond dat elke extra seconde laadtijd kan leiden tot een daling in omzet. Gebruikers zijn eerder geneigd een aankoop te voltooien als de website soepel en snel werkt.

3. SEO en zoekmachine-ranking

Google gebruikt laadsnelheid als een rankingfactor. Snellere websites worden beter geïndexeerd en hebben dus meer voorrang in de zoekresultaten. Dit betekent meer organisch verkeer en dus ook meer conversie!

Hoe verbeter je de laadsnelheid?

1. Optimaliseer afbeeldingen

Grote afbeeldingen kunnen de laadtijd aanzienlijk vertragen. De meeste afbeeldingen zijn JPEG’s maar eigenlijk is dat format al een beetje achterhaald. Het WebP format is tegenwoordig de betere keus! Dit format is een stuk efficiënter in het behouden van de kwaliteit, zonder dat het formaat al te groot wordt.

Een plug-in zoals Smush kan hier heel goed bij helpen. Smush kan afbeeldingen converteren naar Webp en ook ervoor zorgen dat afbeeldingen pas worden ingeladen op het moment dat je er naartoe bent gescrold. Dit noemen we Lazy Load.

2. Minimaliseer en combineer bestanden

Een website is eigenlijk niets meer dan een heel groot archief met bestanden. In deze bestanden staan instructies (code) voor de server zodat de server goed weet wat die moet overbrengen naar de gebruiker. Dit gaat allemaal razendsnel maar soms zijn er dubbele instructies, of zijn er bepaalde instructies over meerdere bestanden uitgesmeerd. De server moet dan keuzes maken en dat kost natuurlijk extra denktijd! Om dit op te lossen zijn er plug-ins beschikbaar die dit voor je aanpakken. Bijvoorbeeld de plug-in Hummingbird is heel goed in het filteren van onnodige extra code zodat er een kleiner en efficiënter pakketje naar de server gaat.

3. Gebruik caching

Die bestanden met code waar we het eerder over hadden? Die zijn er dus om de server een instructie te geven van hoe een webpagina moet worden opgebouwd. Zonder caching gaat de server elke keer opnieuw de pagina opbouwen. Dit kost natuurlijk aardig wat denktijd.

Wanneer je caching inschakelt, slaat de server de pagina in zijn geheel op en hoeft die dus niet elke keer opnieuw iets op te bouwen, maar kan die het meteen tevoorschijn toveren! Zoals je je kan voorstellen gaat dit een stuk sneller. Ook voor caching raden wij de plug-in Hummingbird aan.

4. Schakel een Content Delivery Network (CDN) in

De meeste hostingpartijen gebruiken servers uit andere landen. Dit is simpelweg goedkoper. Maar dit kan uiteraard ook de laadtijd vertragen. Hier is een CDN voor uitgevonden.

Een CDN verdeelt websitecontent over meerdere servers wereldwijd, waardoor gebruikers de snelst beschikbare server bereiken. Dit vermindert laadtijden aanzienlijk.

5. Kies een snelle hostingprovider

De snelheid van je hostingserver heeft een grote invloed op laadtijden. Kies een betrouwbare hostingprovider met snelle servers en SSD-opslag.

Conclusie:

Een snelle laadtijd is essentieel voor een goede gebruikerservaring, betere conversieratio’s en een hogere SEO-ranking. Door afbeeldingen te optimaliseren, caching toe te passen en een snelle hostingprovider te kiezen, kun je jouw website aanzienlijk verbeteren.

Wil jij je website naar een hoger niveau tillen? Laat het ons gerust weten. Wij helpen je graag verder!

Benieuwd of wij je kunnen helpen?

Neem contact met ons op | We denken graag met je mee.

cor@beeldmarq.nl        033 7200 600

De gouden regels van UX

“Things that look the same, do the same” … Heb ik altijd al ervaren als één van de gouden regels van User Experience design. Zo zijn er nog meer design principes die je webpagina’s, applicaties of andere interfaces logisch en intuïtief maken. In dit artikel gaan we daar dieper op in!

Lees verder »